Olej do kuchyně zkrátka patří!

Olej do kuchyně zkrátka patří, o tom není pochyb. Vaření nebo pečení by bez něj s největší pravděpodobností ani nebylo možné. Jenže není olej jako olej. Slunečnicový, řepkový, olivový, sezamový nebo kokosový olej už po staletí nachází nezaměnitelné místo v našich kuchyních. Olejů je tolik, že čas od času nám z toho jde hlava kolem, když bloumáme necíleně regály s nažloutlou tekutinou. Není však úplně košer, když budeme vědět, na co se který olej hodí, tak abychom mohli být při přípravě nejrůznějších pokrmů zase o něco moudřejší.

  • Olivový olej – ta pravá volba to studené kuchyně

olivový ole

Vyznat se v olivových olejích je pro začátečníka velmi složité. Neexistuje totiž pouze jeden druh, ale na pultech obchodů jich najdete hned několik, liší se hlavně kvalitou a druhem zpracování. Nejkvalitnějším druhem pak zpravidla bývá extra panenský olivový olej, který je ideální pro přípravu studené kuchyně. Skvěle dochutí saláty, majonézy a nejrůznější pomazánky. Je lisovaný zastudena, proto je pro něj tolik typická jeho jemně nazelenalá barva a silně olivová vůně. Ovšem tento olej má velmi nízký kouřový bod, proto se v žádném případě nehodí na smažení a pečení.

Třebaže je extra panenský olivový olej ten nejkvalitnější, neznamená to, že se dá univerzálně použít na jakoukoliv přípravu pokrmů. Existují i méně kvalitní olivové oleje, které sice nemají tak výraznou chuť, ovšem vysoký bod kouře, proto je spolehlivě můžete použít i při vaření nebo pečení. Olivový olej se využívá hlavně díky své nezaměnitelnému aroma, je proto zbytečné ho přidávat do pokrmů, kde naopak jeho aroma zanikne.

  • Kokosový olej – zázrak na pečení

kokosový ole

Rozruch kolem kokosového oleje už vzal za své. Rozhodně si ho přestaňte mazat na tělo nebo na vlasy, budete ho ze sebe smývat týden a tížené výsledky v podobě lesklých zdravých vlasů nebo hebké pokožky se stejně nedostaví! Ovšem pokud toužíte po silném kokosovém aroma, můžete ho bez výčitek přidat do jakéhokoliv těsta.